Unul dintre motivele pentru care lingourile de aur sunt mai scumpe în România

0,8% : aceasta este marja medie de profit a Gold’n’Roll la vânzarea de lingouri și monede de aur. Marja variază în funcție de lingou. La lingourile mai mici, urcă la 2-3%. La lingourile mari, este de doar 0,2-0,3%.

Lingoul de 2 grame are la acest moment un premium over-spot de 13%. Aceasta înseamnă că prețul de vânzare este cu 13% peste cursul spot internațional. Adaosul net Gold’n’Roll nu este nici pe departe 13%. Acesta este sub 3%. Lingoul de 1 kilogram are un premium over-spot de doar 1,8%. Adaosul net al nostru este de aproximativ 0,2%.

Pentru a înțelege marjele cu care operăm, imaginați-vă că plasați o comandă pentru un lingou de 1 kilogram de aur la Gold’n’Roll. Vă facem factura și după 10 minute în care stăm de vorbă, plasăm la rândul nostru comanda la furnizor. Dar în cele 10 minute, cotația aurului a crescut cu 0,2%. Aceasta ar înseamna că profitul nostru din vânzare ar fi 0.

Alt scenariu: faceți o comandă pentru un lingou de aur de 100 de grame iar a doua zi o anulați. La un premium over-spot actual de 2,5%, marja netă de profit a Gold’n’Roll este de aproximativ 0,5%. Anularea comenzii ne costă o penalizare de aproximativ 1% la furnizor. Gold’n’Roll pierde 0,5%. Dacă se întâmplă ca aurul să aibă o depreciere de 1% în acea zi, pierderea Gold’n’Roll este de 1,5%.

Este adevărat, cursul joacă uneori în favoarea noastră și pierderile din astfel de evenimente care se întâmplă destul de frecvent se echilibrează.

La o marjă de profit atât de mică, viteza de reactivitate, „citirea” clientului, calculele rapide și atenția sunt absolut vitale. O singură greșeală pe o comandă mai mare de aur ne poate costa insolvența. România ar pierde magazinul cu cel mai bun curs al aurului la vânzare.

Atenție însă, 0,8% nu este profitul net al Gold’n’Roll. Aceasta este doar marja netă medie de profit la vânzări. Acest profit ar trebui să acopere cheltuielile lunare ale Gold’n’Roll. Cheltuielile lunare cumulează securitatea punctului de lucru, transporturile asigurate, contabilitatea, chiria și utilitățile, infrastructura IT și dezvoltarea site-ului. La toate acestea se adaugă impozitele pe două salarii.

În realitate, Gold’n’Roll înseamnă la acest moment o persoană care lucrează part-time seara și sâmbăta deoarece are un alt „job de zi”. De ce plătim atunci impozite pe două salarii?

Cu o marjă de profit de 0,8% la vânzări, Gold’n’Roll nu poate plăti impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Acesta este de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puțin un angajat full-time, sau 3% pentru cele fără angajați. Impozitul pe venit ar fi mai mare decât marja de profit!

Dacă ar plăti impozit pe venit, Gold’n’Roll nu ar exista sau ar vinde la un preț ne-competitiv internațional. România este singura țară din Europa și poate din lume care percepe impozit pe venit, indiferent dacă există sau nu un profit, ceea ce este o aberație.

O microîntreprindere plătitoare de impozit pe venit devine automat plătitoare de impozit pe profit în urma unui an în care facturează minim 1 milion de euro echivalent în lei! Acest prag este mult prea mare pentru un start-up.

O societate comercială poate opta pentru impozit pe profit în locul impozitului pe venit chiar dacă are o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro echivalent în lei, cu condiția de a avea un capital social de minim 45000 lei și de a angaja minim 2 persoane full-time.

Gold’n’Roll a devenit plătitoare de impozit pe profit prin această opțiune, având 2 angajați pe hârtie și plătind lunar impozite de aproape 2000 de lei statului deși există un singur angajat implicat direct în magazin, cu un program part-time.

De eliminarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor depinde dacă românii vor beneficia sau nu în continuare de lingouri sau monede de aur cu un premium over-spot competitiv internațional.

Distribuie acest articol