Știați că există o bursă de aur care tranzacționează aur?

Am povestit în trecut despre piețele care determină cotația internațională a aurului: piața londoneză de forwards LBMA și piața americană de futures COMEX (recomandăm acest articol introductiv despre cursul spot al aurului). Deși LBMA și COMEX stabilesc cursul aurului, cea mai mare bursă de aur fizic, real, din lume este nu surprinzător în China: Shanghai Gold Exchange (SGE).

SGE și-a început activitatea în septembrie 2014, după modelul britanic al LBMA (London Bullion Market Association). Scopul autorităților chineze a fost acela de a avea o cotație a aurului care să reflecte cererea și oferta de aur fizic din China, precum și de a oferi băncilor și companiilor chineze acces la un curs al aurului denominat în CNY (on-shore Yuan, cursul yuan-ului din China continentală). Până atunci companiile chineze tranzacționau aur prin intermediul bursei din Hong Kong, la cotația aurului denominată în CNH (off-shore „Hong Kong” Yuan, cursul internațional al yuan-ului).

Precum LBMA, SGE stabilește prețul de referință al aurului în două ședințe zilnice de „fixing”, dimineața și dupămasa. Dacă în Londra vorbim despre LMBA Gold Benchmark Price, în Shanghai avem SGE Gold Benchmark Price. Asemanările dintre LBMA și SGE se opresc aici. Diferențe sunt însă multe și însemnate:

1) SGE este o piață a aurului fizic. Participanții la piață trebuie să dețină aur în depozitele acreditate de SGE. Orice tranzacție se încheie cu livrarea fizică a aurului între depozite în termen de 2 zile de la decontarea sa. LBMA este o piață a conturilor „nealocate” de aur, adică a unor titluri așa-zis „de aur”, fără acoperire în metal prețios.

2) SGE folosește propria platformă de trading pentru fixing, SGE Trading Plarform. SGE are propriul sistem de compensare centrală care este garantul tuturor participanților la fixing. Astfel participanții pot tranzacționa între ei fără să aibă acorduri bilaterale de decontare și garanții reciproce. Fixing-ul LBMA este intermediat de Intercontinental Exchange, prin ICE Trading Platform. ICE asigură compensare centrală doar prin contracte future. Decontarea în titluri de așa-zis „aur” se face în conturi nealocate, prin London Precious Metals Clearing (LPMCL). Decontările cash se fac prin ICE Clear US. Participanții la fixing care doresc livrare de aur fizic real au nevoie de acorduri bilaterale în acest sens. În realitate un număr infim din tranzacții la LBMA se încheie cu livrare de aur fizic, căci acest aur nu există.

3) Prețul de deschidere al fiecărei ședințe de fixing LBMA este stabilit de președinți desemnați (cu identitate secretă), ca agregat al mai multor prețuri din surse nedivulgate. Rușinos din partea unei organizații care își declară transparența ca principiu de bază. Prețul de deschidere al fiecărei ședințe de fixing SGE este un agregat al tranzacțiilor efectuate pe bursă într-o fereastră de 5 minute premergătoare ședinței, de către membrii „de referință” ai SGE. Participanții la piață sunt cunoscuți iar tranzacțiile sunt transparente.

4) Membrii de referință ai SGE sunt mari bănci chineze și internaționale, mari companii miniere (China Gold, Shangdong Group), rafinării (MKS) și mari producători de bijuterii din aur pur (Chow Tai Fook, Lao Feng Xiang). Aceste companii sunt implicate direct în comerțul cu aur fizic. Membrii fixing-ului LBMA sunt în totalitate bănci, interesate doar de expunere la cotația aurului pentru clienții pe care îi reprezintă.

5) Standardul de calitate SGE este superior celui al LBMA. Standardul SGE constă în lingouri de 1 kg și puritate 99,99%, în timp ce standardul LBMA constă în lingouri de aproximativ 400 de uncii troy (12,4 kg) și puritate de cel puțin 99,5%.

Într-o continuare a acestui articol vom scrie despre foarte recenta integrare a SGE cu piața de futures COMEX și posibilele implicații ale acestui eveniment asupra cotației aurului.

Distribuie acest articol