S-a descoperit originea aurului pe Pământ!

Un fenomen astronomic rar a fost măsurat pentru prima oară în toamna anului trecut, cu ajutorul unor noi instrumente de detecție ultra-performante: o kilonovă. Aceste observații ne răspund în mare măsură la întrebare.

De la detectarea undelor gravitaționale în urmă cu câțiva ani, lumea științifică aștepta o astfel de explozie cosmică masivă. Măsurând concomitent undele gravitaționale și undele electromagnetice degajate de explozie, s-a putut determina dacă există o diferență între cele două. O energie gravitațională mai mică decât energia electromagnetică ar fi confirmat teoria existenței mai multor dimensiuni (către care s-ar fi pierdut o parte din energia gravitațională). Energia gravitațională măsurată a fost însă egala cu cea electromagnetică, confirmând modelul actual de spațiu-timp.

Revenind la aur, teoria era că acesta este produs în exploziile supernovelor.

Stelele mici, precum Soarele nostru, își consumă rezerva de hidrogen apoi se contractă și se încălzesc. Încălzirea duce la expansiunea straturilor exterioare ale stelei, care devine un gigant roșu. Temperatura ridicată poate permite la cele mai mari dintre stelele mici, fuziunea heliului și a carbonului. După câteva miliarde de ani, gazul exterior formează o nebuloasă planetară iar miezul de heliu și eventual carbon, oxigen, neon și magneziu, formează o stea pitică albă.

Atunci când o stea masivă (de peste 10 ori mai mare decât Soarele) își consumă rezervele de hidrogen, începe sa fuzioneze heliu. Apoi oxigen, neon, siliciu, magneziu, sulf și fier. Fără a avea energie să fuzioneze în elemente mai grele, miezul de fier colapsează sub propria gravitație, se încălzește la temperaturi de miliarde de grade și explodează (supernova). În centru rămâne o stea neutronică sau o gaură neagră (pentru cele mai masive stele). În spațiu este aruncat un nor interstelar de materie în care, oamenii de știință presupuneau, s-ar fi aflat și elemente mai grele decât fierul precum pământurile rare și metalele prețioase, cumva formate în imensa energie a exploziei. Era numai o presupunere.

Steaua neutronică ce rămâne în urma unei supernove este un conglomerat masiv de neutroni, nu mai mare de 15 km în diametru, dar cu o masă colosală: o linguriță de stea neutronică cântărește peste 900 de milioane de tone!

Atunci când două stele neutronice se întâlnesc în univers, atracția face ca ele să se rotească una în jurul celeilalte. Se poate și ca două stele masive pereche să explodeze producând doua stele neutronice pereche. Cert este că gravitația conduce în cele din urmă la coliziunea celor doua stele neutronice. Rezultatul este o kilonovă. Deși kilonova poate fi mai puțin puternică decât o supernovă, forța gravitațională este suficientă pentru a produce o gaura neagră și a da naștere unor jeturi de radiație gama.

Elementul surpriză: imensa energie concentrată într-o supă neutronică foarte densă permite fuzionarea pământurilor rare și a metalelor prețioase. Kilonovele sunt adevăratele fabrici de aur din Univers!

În explozia din toamna lui 2018, radiația detectată ca fiind tipică aurului a indicat o cantitate de aur produsă în urma exploziei de… 20 de ori mai mare decât masa Pământului (5,972 × 10^24 kg). Vor mai trece însă miliarde de ani până când norul atomic format în urma exploziei se va cristaliza sub forma unor asteroizi purtători de aur către tinerele planete care se vor forma.

Revenind cu picioarele pe Pământ, deocamdată avem a ne mulțumi cu cele 175000 de tone de aur extrase deja din planeta noastră și după estimări, cele încă 52000 de tone care mai pot fi extrase cu tehnologia actuala de minerit din scoarța terestră. Apoi avem a ne orienta către miezul Pământului și către asteroizi.

Aceste gânduri ne fac însă să reflectăm la cât de greu creează natura aurul, și la cât de ușor creează mintea umană niște unități electronice, de plastic sau de hârtie pe care le numește bani. Pentru noi, ban va fi întotdeauna aurul.

Distribuie acest articol