Piețele financiare de aur „de hârtie”, în criză majoră

În contextul pandemiei de coronavirus, oferta de aur fizic (metal prețios) a scăzut dramatic. Rafinăriile Argor-Heraeus, Valcambi și PAMP aflate în cantonul elvețian Ticino la numai 60 km nord de Milano, au fost închise mai multe săptămâni. Începând de luni 6 aprilie, funcționează la capacitate redusă. Aceste rafinării împreună procesează în mod normal o treime din volumul global de lingouri de aur. Alte rafinării și monetării din întreaga lume lucrează la capacitate redusă sau sunt închise, un exemplu notabil fiind monetăria americană (US Mint). Industria minieră este la rândul ei afectată de coronavirus, activitatea fiind întreruptă cu precădere în Australia și America de Sud. Având în vedere incertitudinea asupra viitorului economiei, foarte puține persoane își vând aurul în aceste zile. Observația noastră, a comercianților de lingouri și monede de aur, este că numărul persoanelor care doresc să cumpere îl depășește de aproximativ 10 ori pe cel al persoanelor care caută să vândă. Pe piața de retail a lingourilor și monedelor de aur la nivel global, stocurile sunt epuizate iar activitatea întreruptă. Ce se întâmplă însă pe piețele financiare de aur „de hârtie”?

LBMA (London Bullion Market Association) este asociația condusă de un grup de bănci „de renume”: BNP Paribas, Citibank, Goldman Sachs, HSBC, ICBC Standard, JP Morgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Standard Chartered, Bank of Nova Scotia, Toronto-Dominion și UBS. Acestea negociază zilnic tranzacții de așa-zis aur, în lipsă totală de transparență, pentru clienți confidențiali. Conturile de aur deschise la băncile LBMA pot fi alocate sau nealocate. Conturile alocate sunt acoperite în lingouri de aur depozitate în numele titularului în centre de depozitare auditate. Conturile nealocate sunt doar creanțe ale băncilor, în aur, către titularii de cont. Acest aur nu există în formă fizică. La închiderea conturilor nealocate, în cvasi-totalitatea cazurilor, băncile plătesc dolari și nu aur. Conturile nealocate reprezintă 99% din totalul conturilor de aur LBMA!

COMEX/GLOBEX, parte a CME Group, este piața de futures a aurului: vânzarea de aur cu preț stabilit la momentul prezent și livrare în viitor. Întrucât practica de „naked short sell” (promisiunea de vânzare în viitor a ceva ce nu ai) este ilegală, în trecut traderii luau aur în leasing de la bănci pentru a vinde short. În prezent se garantează cu conturi nealocate la LBMA. Este o fraudă legală echivalentă cu a fi naked short, deoarece conturile nealocate nu au acoperire în metal. Ca dovadă, sub 5% din volumul de gold futures se decontează în metal. Peste 95% din volumul de futures se reglează în dolari!

Sistemul aurului financiar fără acoperire în metal este acum în criză din cauza solicitărilor de convertire a conturilor nealocate în conturi alocate la LBMA, respectiv de livrare a metalului la închiderea contractelor COMEX future. Aceste cereri nu pot fi onorate.

Criza este vizibilă în diferența de curs (spread) dintre cele două piețe. Cotația LBMA gold spot este la acest moment 1680 dolari uncia, iar cotația COMEX corespunzătoare viitoarei luni cu volumul cel mai mare de tranzacții, iunie 2020, este 1740 dolari uncia. În mod normal prin arbitraj s-ar cumpăra masiv LBMA spot și s-ar vinde COMEX future, egalând cele două cotații. Faptul că nu se întâmplă demonstrează incapacitatea LBMA de a livra aur.

Așa cum am prevăzut și am repetat în nenumărate rânduri, atunci când lipsa de metal din piață va depăși capacitatea LBMA și COMEX de a livra, prețul aurului fizic se va decupla de cel al aurului financiar și se va manifesta printr-un adaos (premium) tot mai mare peste cursul spot aplicat lingourilor și monedelor de aur, atât la vânzare cât și la cumpărare. Acum se întâmplă. Se va întâmpla din nou în context de hiperinflație. Cei ce au ales să urmeze sfatul așa-zișilor specialiști care promovează aurul financiar în detrimentul clasicelor lingouri și monede, vor rămâne cu buza umflată.

Distribuie acest articol