Originea Biblică a aurului și însemnătatea sa monetară

Nu am găsit o statistică după Biblia Ortodoxă, dar am găsit una după Biblia Anglicană (King James Bible): aceasta are 788.258 de cuvinte din care 14.565 sunt unice.

Cuvântul „aur” (gold) este menționat de 463 de ori, fiind al 222-lea cuvânt ca frecvență.
Dacă eliminăm cuvinte de legătura precum and (care apare de 28.364 de ori), the (28.269) sau of (21.257) și păstrăm numai substantivele, cuvântul gold este pe locul 52, imediat după peace („pace”, 470 de menționări).

Noi am străbătut versetele care menționează aurul. Nu am găsit încă unul în care aurul să aibe o conotație negativă.

Aurul apare încă din Geneză (2:10-12a):

„Și un râu a izvorât din Eden pentru a uda grădina; și de acolo a fost împărțit și a ajuns în patru brațe. Numele celui dintâi este Pison; adică acela care udă toată țara Havilei, unde este aur; Și aurul din acea țară este bun.”

Aurul este creat de Dumnezeu, nu de om, și îi aparține (Haggai 2:8):

„Argintul este al meu și aurul este al meu, spune Domnul oștirilor.”

În întreaga Biblie, nu există un cuvânt special pentru bani. Toate cuvintele cu semnificație monetară sunt unități de masă pentru aur și argint.

Cea mai mare unitate de măsură a fost Talent-ul. Un Talent era echivalentul a 1094 de uncii troy sau 34,3 kilograme. Talent-ul a fost utilizat de babilonieni, de sumerieni, de greci și de romani. Longevitatea sa de peste 2000 de ani ca unitate de masă a rămas neegalată.

Talent-ul a avut diverse sub-diviziuni, în funcție de zona geografică: Mina, Shekel, Pim, Beka, Gerah. Un Talent valora 60 de Mina, iar un Mina valora 50 de Shekel.

Mina a fost utilizat în Grecia Antică sub numele de „Mna” (µna); în Ebraică (Maneh); în Aramaică (Menē); în Siriană veche (Manya); în Ugaritică (Mn); în Akkadiană (Manu).
Mina a fost o unitate de măsură ce a devenit sinonimă cu banii. Este greu de spus în ce măsură acest cuvânt a evoluat după destrămarea Imperiului Roman, cert este că în prezent avem cuvintele Money (evoluat din Mina) și Dollar (evoluat din Taller, la rândul său provenit din Talent).

Încheiem acest articol cu încă două citate din King James Bible:

„O măsură falsă este o abominație în fața Domnului, dar o greutate justă este încântarea Sa.”
(Proverbe 11:1)

„Greutatea justă și echilibrul just sunt ale lui Dumnezeu: toate greutățile din sac sunt lucrarea Lui”
(Proverbe 16:11)

Lăsăm aceste cuvinte politicienilor și tehnocraților din guverne și din băncile centrale, ca o temă de meditație cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.
Ei cred că înțeleg complexitatea lumii și cu presupusa lor înțelepciune, creează bani din nimic, fixează prețurile și dobânzile după discreție.

Deși consecințele acestor politici le plătim cu toții într-un fel sau altul, îndemnăm la iertare, pentru că (poate) nu știu ce fac.
Avem însă și responsabilitatea, față de noi înșine, să ne protejăm de greșelile altora.

În anul 2019 dorim să lansăm un seminar pe teme monetare și economice, despre cum anume ne putem proteja de efectul dezastruos al inflației și al expansiunii creditului: crizele economice.

Distribuie acest articol