Insolvența financiară și insolvența morală

insolvent

O organizație este nelichidă atunci când nu are suficienți bani sau echivalent-bani (creanțe recuperabile pe termen scurt) pentru a își onora obligațiile către creditorii, furnizorii și salariații săi (rate curente la credite, facturi, salarii).

Organizația nelichidă este solventă dacă deține suficiente active pe care le poate vinde (lichida) pentru a obține banii necesari plăților curente.

O organizație este insolventă dacă nu își poate achita obligațiile nici în cazul lichidării activelor sale în termeni acceptabili.

Atunci când auzim în mass-media că rezultatele financiare ale marilor companii multinaționale bat record după record, având vânzări anuale de miliarde de dolari sau de euro și valori bursiere de asemenea de miliarde de dolari sau de euro, ne închipuim că ele sunt profitabile, solvente și lichide.

În realitate, un număr mare de companii listate pe burse sunt de facto insolvente în ciuda vânzărilor record și a evaluării lor pe piața pariurilor bursiere.

În SUA se estimează că între 20% și 30% din companiile listate pe burse nu își pot plăti datoriile curente, având nevoie de refinanțări periodice cu dobânzi tot mai mici pentru a își prelungi supraviețuirea. Este vorba despre așa-zisele companii „zombie”. Începând din toamna anului 2019, banca centrală americană FED (The Federal Reserve) cumpără titluri private ale companiilor listate la burse, direct din piață, pentru a suplini lipsa unor cumpărători privați și pentru a menține dobânzile la nivelul derizoriu de aproape 0%. Ceea ce a început în noiembrie 2019 ca o injecție monetară „unică” de 30 miliarde dolari în luna respectivă pentru a salva băncile în criza împrumuturilor overnight, s-a prelungit și s-a amplificat în martie 2020 sub forma unor injecții monetare de 120 miliarde dolari lunar pentru achiziția din piață a titlurilor private a peste 800 de companii americane listate pe burse. Abia acum, în decembrie 2021, promite FED că va reduce acest program de subvenționare a marilor companii. Nu avem însă nici o garanție că subvenția monetară nu va fi prelungită și amplificată la cel mai mic semn că bursele scad substanțial, sau că o companie „too big to fail” se află în pericol de insolvență.

În zona euro, banca centrală ECB (European Central Bank) subvenționează în mod similar sute de mari companii europene, cu trilioane de euro produse de tiparnița sa digitală. Detalii despre programele europene de achiziții de active financiare – acțiuni și titluri publice și private – se găsesc pe site-ul ECB.

Lăsând la o parte programul de achiziții de urgență pentru pandemie (PEPP), care cumulează până la acest moment 1,85 trilioane euro, ECB a achiziționat din 2015 până în prezent titluri de stat cu o valoare prezentă cumulată de 2,49 trilioane euro prin programul PSPP (public sector purchase programme), și titluri ale companiilor private cu o valoare prezentă cumulată de 310 miliarde euro prin programul CSPP (corporate sector purchase programme).

Subvențiile monetare acordate de către ECB sectorului public și privat susțin și promovează iresponsabilitatea economică, alimentând aspirațiile tot mai delirante și dictatoriale ale birocraților europeni, împiedicând totodată restructurarea unui mare număr de companii care nu mai răspund în mod eficient dorințelor consumatorilor. Inflația monetară se reflectă în inflația prețurilor, pe care o plătim cu toții, dar pe care o resimt cei cu veniturile cele mai mici. Iresponsabilitatea băncilor centrale, a guvernelor și a marilor companii conectate politic este astfel socializată.

Mai jos găsiți lista a 397 companii din zona euro subvenționate de către Banca Centrală Europeană, prin inflația prețurilor pe care o plătim cu toții, inclusiv în România, unde devalorizarea euro se simte puternic în prețurile de import. Interesant este că în numele companiilor subvenționate direct de către ECB cuvântul „Finance” apare de 87 de ori, „Financial” de 3 ori, „Fin.” de 8 ori și „Finanz” de 3 ori. În total 101 companii vizibil financiare, dar intuiția ne spune că mult mai multe companii din lista „milogilor” învârt mai degrabă credite și hârtii de valoare decât mașini care produc ceva bun pentru oameni (cuvântul „Holding” apare de exemplu de 15 ori).

Înainte de a încheia, dorim să subliniem faptul că insolvența sistemului financiar nu a putut ajunge la o asemenea amploare decât din cauză că este susținută de insolvența sistemului moral. În capitalismul clasic, definit prin proprietate privată, piață liberă și antreprenor ca motor al alocării resurselor, nu există nici subvenții, nici planuri de salvare a întreprinderilor de către stat. Atunci când o întreprindere încetează să mai aloce eficient resurse pentru producția de bunuri apreciate de către oameni, aceasta este restructurată în procesul de insolvență, eliberând resurse pentru alte întreprinderi mai eficiente sau pentru alte sectoare economice. Antreprenorii și investitorii își asumă atât profiturile cât și pierderile.

Un proces de insolvență bine făcut trebuie să determine dacă o întreprindere este falimentară din cauza unui management defectuos, caz în care foarte probabil se va găsi un nou proprietar dornic să o gestioneze mai bine și să o facă profitabilă, sau dacă falimentul decurge din declinul de piață al unui domeniu de activitate, caz în care lichidarea este cea mai bună soluție pentru eliberarea resurselor în vederea antrenării lor în alte domenii de activitate mai utile oamenilor.

Insolvența morală se produce atunci când populația susține, invocând așa-zisul „interes public”, sistemul în care persoane sau grupuri de interese promovează politic subvenționarea unor întreprinderi gestionate de un management defectuos, și/sau care produc bunuri mai puțin apreciate de către oameni. Publicului larg i se vinde iluzia morală a salvării unor locuri de muncă, sau a promovării unor activități care deși ineficiente, ar fi cumva foarte importante pentru umanitate. Insolvența morală împiedică cel puțin temporar insolvența financiară a unor întreprinderi ineficiente, dar pe termen lung conduce la insolvența generală a întregii economii.

Cedând șantajului emoțional al „interesului public” în spatele căruia se ascund în cvasi-totalitatea cazurilor grupuri de interese, ne vor fi băgate pe gât din ce în ce mai multe lucruri pe care nu le dorim și ne vor lipsi din ce în ce mai multe lucruri pe care le dorim. Acesta este deznodământul situației în care statul, alimentat de tiparnița digitală a băncii centrale, se substituie atât investitorului și antreprenorului în calitate de promotori ai producției, cât și individului în calitate de cumpărător și consumator.


2i Rete Gas S.p.A.
A2A S.p.A.
ABB Finance B.V.
Abertis Infraestructuras SA
ACEA S.p.A.
Achmea B.V.
ACS Servicios Comunicaciones y Energia, S.L., Madrid
ACS, Act.de Constr.y Serv. SA
Adecco Intl Fin. Serv. B.V.
adidas AG
ADLER Group S.A.
Aedifica SA
Aegon NV
Aeroporti di Roma S.p.A.
AEROPORTS DE PARIS
AGCO International Holdings BV
Air Liquide Finance
Air Liquide S.A.
Airbus Group Finance B.V.
Airbus SE
Akelius Residential Property Finance B.V.
Akzo Nobel N.V.
Albemarle New Holding GmbH
Aliaxis Finance SA
Alliander N.V.
Allianz Finance II B.V.
Alstom S.A.
alstria office REIT-AG
ALTAREA
Altareit SCA, Paris
Amadeus IT Group SA, Madrid
Amphenol Technologies Holding GmbH
Amprion GMBH
Anheuser-Busch InBev N.V./S.A.
Apetra N.V.
ArcelorMittal  S.A
Argan SA, Paris
ARKEMA SA
Aroundtown SA
ASML Holding N.V.
Assicurazioni Generali S.p.A.
ASTM S.p.A, Turin
Atlantia S.p.A.
Atlas Copco Finance DAC
Atos SE, Bezons
Auchan Holding SA
Autoroutes du Sud de la France
Autostrade per L’Italia S.p.A.
AXA S.A.
B.A.T Netherlands Finance BV
BALDER FINLAND OYJ
Barry Callebaut Services N.V
BASF Finance Europe N.V.
BASF SE
Bayer AG
Bayer Capital Corp. B.V.
Becton Dickinson Euro Finance Sarl, Luxembourg
BEFIMMO SA
Bertelsmann SE  KGaA
Bevco Lux SARL
BMW Finance N.V.
Borealis AG
Bouygues S.A.
BP Capital Markets BV
Brenntag Finance B.V.
Brisa – Concessão Rodoviária, SA
Brussels Airport Company SA/NV
Bunge Finance Europe B.V.
Buzzi Unicem S.p.A., Casale Monferrato
CA Immobilien Anlagen AG
CAP GEMINI
CARMILA
Carrefour SA
Castellum Helsinki Finance Holding Abp
CCEP Finance
Ceetrus S.A
Cellnex Finance Company S.A.U., Madrid  
Cellnex Telecom S.A.
CEPSA Finance, S.Aflds
Citycon Treasury B.V.
CK Hutchison Grp Tele.Fin. SA
CNH Industrial Finance Euro.SA
Coca Cola HBC Finance B.V.
Coentreprise de Transport d’Electricité
Compagnie de Saint-Gobain S.A.
Compagnie Fin. Ind. Autoroutes
Compagnie Generale des Etablissements Michelin, Clermont-Ferrand
Compass Group Finance Netherlands B.V., Amsterdam
Compass Group International BV
Conti-Gummi Finance B.V., Amsterdam
Continental AG
Corporacion Acciona Energias Renovables
Corporacion de Reservas Estrategicas de Productos Petroliferos
Covestro AG
Covivio Hotels SACA, Paris
Covivio S.A.
CPI Property Group SA
CRH Finance DAC
CRH Finland Services OYJ
CRH Funding BV
CRH SMW Finance DAC
CTP NV
CyrusOne Europe Finance DAC
Czech Gas Networks Investments S.a.r.l.
DAA Finance PLC
Daimler AG
Daimler Intl Finance B.V.
Danfoss Finance I BV
Danfoss Finance II BV
DANONE
Dassault Systemes
Deutsche Bahn Finance Gmbh
Deutsche Börse AG
Deutsche Lufthansa AG
Deutsche Post AG
Deutsche Post Finance B.V.
Deutsche Telekom AG, Bonn
Deutsche Telekom Intl Fin.B.V.
Deutsche Wohnen AG
Diageo Capital BV
Digital Dutch Finco BV
Digital Intrepid Holding BV
DNA Oyj
DSV Panalpina Finance B.V.
DXC Capital Funding DAC
E.ON Intl Finance B.V.
E.ON SE
EasyJet FinCo BV
Eaton Capital Unlimited Co.
Edenred S.A.
EDP – Energias de Portugal SA
EDP Finance B.V.
Eesti Energia AS
EEW Energy from Waste GMBH
El Corte Ingle S.A.
Electricité de France (E.D.F.)
Elering A.S.
Elia Group SA
Elia Transmission Belgium
Elis SA
Elisa Oyj
Enagás Financiaciones S.A.U.
EnBW International Finance BV
ENEL Finance Intl N.V.
ENEL S.p.A.
Energie AG Oberösterreich
ENEXIS Holding NV
Engie Alliance GIE
Engie S.A.
ENI Finance International S.A.
ENI S.p.A.
Enodia SCRL
Erdöl-Lagergesellschaft m.b.H.
ERG S.p.A
ESB Finance DAC
Esselunga S.p.A.
EssilorLuxottica S.A.
Essity Capital BV
Eurofins Scientific SE
Eurogrid GmbH
Euronext N.V.
Eustream AS
Eutelsat S.A.
EVN AG
Evonik Finance B.V.
Evonik Industries AG
EWE AG
EXOR N.V.
Ferrovial Emisiones, S.A.
Ferrovie dello Stato Ital.SpA
Fingrid Oyj
Firmenich Productions Participations S.A.S
Fluvius System Operator CVBA
FNM SPA
Fortum Oyj, Helsinki
Fresenius Finance Ireland PLC
Fresenius Medical Care AG and Co. KGaA, Bad Homburg
Fresenius SE & Co. KGaA
Gas Networks Ireland
GECINA
Gewobag Wohnungsbau AG
Givaudan Finance Europe B.V
Glencore Capital Finance DAC
Global Switch Finance B.V.
Grand City Properties S.A.
Groupe Bruxelles Lambert SA
Groupe VYV
H&M Finance B.V. 
Hamburger Hochbahn AG
Hammerson Ireland Finance DAC
Hannover Rueck SE, Hanover
HeidelbergCement AG
HeidelbergCement Fin.Lux. S.A.
Heimstaden Bostad Treasury B.V.
Heineken N.V.
HELLA GmbH & Co. KGaA
Hemso Treasury Oyj
Henkel AG  KGaA
Hera S.p.A.
HOCHTIEF AG
Holcim Finance (Luxembg) S.A.
Holding d Infrastructures de Transport S.A.S
Holding d’Infrastructures des Metiers de l’Environnement S.A.S, Paris
Iberdrola Finanzas S.A.U.
Iberdrola International B.V.
Ignitis Grupe UAB
Immofinanz AG
Imperial Brands Finance Netherlands B.V.
Infineon Technologies AG
INFRA PARK
Infrastrutture Wireless Italiane S.p.A
Inmobiliaria Colonial, Socimi SA
innogy Finance B.V.
International Consolidated Airlines Group
Iren S.p.A.
ISS Finance B.V.
Italgas S.P.A.
JAB Holdings B.V.
JCDECAUX SA
JDE Peet’s NV
John Deere Cash Management SA
KELAG-Kärntner Elektrizitäts- Aktiengesellschaft
Kering S.A.
Kerry Group Financial Services
Kion Group AG
Klepierre
Knorr-Bremse AG
Kojamo Oyj
Koninklijke Ahold Delhaize N.V.
Koninklijke DSM NV
Koninklijke KPN NV
Koninklijke Philips N.V.
La Poste
LANXESS AG
Lar Espana Real Estate SOCIMI
LEG Immobilien AG
Legrand S.A.
Leonardo S.p.A.
Liberty Mutual Fin.Europe DAC
Linde Finance B.V.
Linde plc
Lonza Finance International NV
Louis Dreyfus Co BV
LSEG Netherlands BV
LVMH Moët Henn. L. Vuitton SE
LYB International Finance II
Madrileña Red de Gas Fin. B.V.
Mapfre SA
Mercialys
Merck Financial Services GmbH
Merlin Properties SOCIMI S.A.
METRO AG
Metropolitano de Lisboa
Metsa Board OYJ, Espoo
Metso Outotec
Michelin Luxembourg SCS
Mohawk Capital Finance S.A.
Mondelez Intl Hldgs Nether. BV
Mondi Finance
MTU Aero Engines AG
Naturgy Capital Markets S.A.
Naturgy Finance B.V.
NE Property B.V.
Nederlandse Gasunie, N.V.
Nestlé Finance Intl Ltd.
NN Group NV
Nokia Oyj, Espoo
Nortegas Energia Distribution
NOS SGPS, Lisbon
Novartis Finance S.A.
Novo Nordisk Finance
NOVOMATIC AG
OMV AG
Orange S.A.
Paccar Financial Europe B.V.
PartnerRe Ireland Finance DAC
Pernod-Ricard S.A.
Poste Italiane S.p.A.
PostNL NV
Prosegur – Cía de Seguridad SA
Prosegur Cash S.A.
PROSUS N.V
Proximus S.A.
Publicis Groupe S.A.
RAI – RADIOTELEVISIONE ITALIANA SPA
Reckitt Benckiser Treasury Services BV
Red Electrica Corporacion SA
Red Eléctrica Financ. S.A.U.
Redexis Gas Finance B.V.
Regie Autonome des Transports Parisiens (RATP)
RELX Finance B.V.
REN Finance B.V.
RENAULT SA
Repsol Europe Finance
Repsol Intl Finance B.V.
Richemont Intl Holding S.A.
Robert Bosch GmbH
Robert Bosch Invest.Nedld.B.V.
Roche Finance Europe B.V.
Royal Schiphol Group N.V.
RTE EDF TRANSPORT
RWE AG
Ryanair DAC
Safran SA
SAGAX EURO MTN NL B.V. 
Sampo OYJ
Sanofi S.A.
SAP SE
SATO Oyj
SBB Treasury Oyj
Schaeffler AG
Schlumberger Fin. France SAS
Schlumberger Finance B.V.
Schneider Electric SE
Segro PLC
SES S.A.
SGS Nederland Holding BV
Shell International Finance BV
Siemens Financieringsmaatschappij N.V.
SIG Combibloc
Signify NV
Simon International Finance
SIX Finance (Luxembourg) S.A.
Smurfit Kappa Treasury
Snam S.p.A.
SOCIETE ANONYME DE GESTION DES STOCKS DE SECURITE (SAGESS)
SOCIETE DES AUTOROUTES DU NORD ET DE L EST DE LA FRANCE (SANEF)
SOCIETE DES AUTOROUTES PARIS-RHIN-RHONE (APRR)
SOCIETE FONCIERE LYONNAISE SA
Société Nationale SNCF SA
SODEXO SA
Solvay S.A.
SPP Infrastructure Fing B.V.
SPP-Distribucia, A.S.
Stedin Holding N.V.
Stellantis N.V, Amsterdam
STG Global Finance BV
Stora Enso Oyj
STRABAG SE
Südzucker Intl Finance B.V.
Suez S.A.
Swisscom Finance BV
Talanx AG
TDF Infrastructure
Technip Energies NV
Telecom Italia Finance S.A.
Telecom Italia S.p.A.
Telefonica Emisiones S.A.U.
Telefónica Europe B.V.
Telekom Finanzmanagement GmbH
Teleperformance SE
TenneT Holding BV
Teollisuuden Voima Oyj
Terna Rete Elettrica Nazio.SpA
THALES
Thermo Fisher Scientific (Finance I) B.V.
TLG IMMOBILIEN AG
Total Capital International S.A.
Total Capital S.A.
TOTAL INFRASTRUCTURES GAZ FRANCE
TRATON Finance Luxemburg SA
Tyco Electronics Group S.A.
Unibail-Rodamco SE
Unilever Finance Netherlands B.V.
Unipol Gruppo S.p.A
UNIQA Insurance Group AG
Upjohn Finance BV
UPM-Kymmene OYJ
Urenco Finance N.V.
Valeo S.A.
Vantage Towers AG
Veolia Environnement S.A.
Verbund AG
VGP NV
VIA Outlets BV
Vienna Insurance Group AG
Vier Gas Transport GmbH
VINCI
Viterra Finance BV
Vivendi S.A.
Volkswagen Intl Finance N.V.
Vonovia Finance B.V.
Vonovia SE
Wabtec Transportation Netherlands BV
Wendel S.A.
Werfenlife SA
Whirlpool EMEA Finance SARL
Whirlpool Finance Luxembourg S.a.r.l.
Wizz Air Finance Company B.V.
Wolters Kluwer N.V.
Worldline S.A., Bezons
WPC Eurobond B.V.
WPP Finance S.A.
Würth Finance International BV
Západoslovenská energetika AS
ZF Europe Finance B.V
Zurich Finance (Ireland) DAC
Sursa: ECB

Distribuie acest articol