Imensa capitalizare în aur a germanilor, tradiție și asigurare pentru un viitor prosper

Studiul pieței aurului ediția 2019 realizat de ReiseBank AG în colaborare cu CFin (Research Center for Financial Services) și Steinbeis University of Berlin, publicat la 16 aprilie, demonstrează persistența cu care germanii investesc în aur fizic și satisfacția pe care această investiție le-o oferă. Studiul „Goldinvestments 2019: Indicators, Motives and Attitudes of Individuals” urmărește cantitatea de aur pe care o dețin germanii, modalitățile în care aceștia investesc în aur, motivațiile lor și atitudinea față de aur. Acest studiu a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 2000 de cetățeni germani.

Cantitatea de aur deținută privat de germani a crescut cu 250 de tone din 2016 până în prezent, ajungând la un maxim istoric de 8918 tone. Germanii dețin privat de 2,5 ori mai mult aur decât banca lor centrală, Bundesbank (ce raportează o rezervă constantă de 3370 tone).

Împreună, Bundesbank și posesorii privați de aur germani dețin 6,5% din rezerva mondială de aur (echivalentul a aproximativ 450 miliarde de euro la valoarea actuală).

38% dintre germani (26 milioane) dețin lingouri sau monede de aur în formă fizică. Cei mai mulți se află în sudul Germaniei.

91% dintre germanii care au cumpărat aur se declară satisfăcuți de investiția lor.

82,5% dintre germanii care dețin aur doresc să își mențină rezerva actuală, 78% intenționează să o crească.

Aurul reprezintă aproximativ 1,6% din totalul activelor deținute de gospodăriile germane.

Lingourile și monedele sunt forma preferată de investiție în aur a germanilor. Cantitatea de lingouri și monede în posesie privată este de 4925 tone (echivalent a 180 miliarde de euro), în creștere cu 220 tone față de 2016.

În medie, un german adult deține 69 de grame de aur în lingouri și monede. Media este mai mare în sud (Bavaria și Baden-Württemberg, 89 grame) și în vest (74 grame), și mai mică în nord (60 grame) și în est (55 grame). Totuși germanii din est au recuperat din decalaj, căci în 2016 media era de numai 45 grame / persoană.

25% dintre respondenți au declarat că au cumpărat aur de investiție în ultimii 2 ani, în valoare medie de 4730 euro. Jumătate au preferat lingourile, iar o treime monedele. 11% dintre respondenți au vândut aur în această perioadă.

Procentul germanilor care cumpără online a rămas constant la 25%. 62% preferă să se deplaseze personal la brokerul de aur și să mențină o relație de încredere și de durată cu acesta. 75% dintre germani consideră relația personală, testarea și certificarea lingourilor ca fiind foarte importantă în alegerea brokerului.

38,3% din germani declară că își țin aurul acasă, 39% în căsuțe de valori la bănci, 5% în custodia unor centre de depozitare private precum serviciul oferit de Gold’n’Roll, iar 17,7% „altundeva”.

Pe lângă lingouri și monede, 61,5% din adulții germani (45 de milioane persoane) dețin aur sub formă de bijuterii (3993 de tone). Un studiu complementar al Deutsche Aktieninstitut (DAI) adaugă că 14,5% din germani (10 milioane persoane) dețin titluri denominate în aur în fonduri precum Xetra sau Euwax.

Germanii sunt motivați să cumpere aur de neîncrederea în sistemul financiar-bancar și de deficitele bugetare astronomice din SUA și din zona Euro, ce riscă a fi acoperite prin inflație.

Însumând aurul privat cu cel al băncii centrale, Germania deține 12228 de tone de aur. Mai puțin numai decât India (25000 de tone estimativ) și China (20000 de tone estimativ). Aceste trei țări împreună dețin ceva mai puțin de o treime din tot aurul minat în istoria omenirii. Considerând însă o populație de 83 de milioane de locuitori față de peste 1 miliard pentru India și China, putem spune ca Germania este cea mai mare piață a lumii după capitalizarea în aur. Iar în cazul în care aurul va înlocui dolarul ca monedă globală, Germania va deveni principala putere financiară mondială.

Distribuie acest articol