Germania, stoc de aur epuizat. Cine urmează?

Legea germană permitea achiziția anonimă de lingouri și monede de aur în valoare de pâna la 10000 euro. Începând din 2020, limita a fost redusă la 2000 de euro – echivalentul a maxim o uncie la cotația actuală a aurului. Limita fusese deja redusă în urmă cu doi ani de la 15000 euro.

Multi români se plâng de dobânzile mari la creditele în lei față de cele în euro. Să avem însă în vedere că dobânda la un depozit la termen în lei ajunge la 3%, în timp ce la depozitele în euro dobânzile sunt în jur de 0,25%. În țările din zona Euro, economisirea în sistemul bancar a devenit imposibilă deoarece Banca Centrală Europeană are o dobândă directoare negativă. Corporațiile plătesc deja dobândă la depozitele bancare dar se anunță dobânzi negative în euro și pentru piața de retail. Cetățenii europeni ar putea plăti în curând pentru depozitele bancare!

Aceste absurde dobânzi negative sunt necesare guvernelor pentru a evita insolvența. Practic statele își subvenționează finanțele prin intermediul sistemului bancar. Orice este oferit „gratis” costă munca, timpul și resursele altcuiva. Taxele prea mari nu sunt populare, așadar guvernele își finanțează de mult promisiunile populiste prin inflație și datorie publică. Dar dobânzile la datoria publică au devenit nesustenabile de unde nevoia de dobânzi negative.

Pentru a se asigura că nimeni nu scapă de sistem, guvernele lumii doresc să elimine cash-ul și propun instaurarea unor bani virtuali (statele preferă sintagma „bani digitali”).

Germanii asociază reducerea limitei la achiziția anonimă de aur cu lupta băncilor centrale cu cash-ul. De ce s-ar dori o evidență a tuturor achizițiilor de aur dacă nu pentru o posibilă confiscare în viitor? Împotriva spălării banilor spun autoritățile. Oare? În 2017 și 2018 au fost raportate 137097 tranzacții financiare suspecte în Germania, din care numai 239 (0,17%) în aur. Dintre acestea, numai 4 au fost sub limita deja existentă de 10000 de euro deci anonime!

Încă din decembrie, comercianții germani de aur au epuizat unul câte unul stocurile. La deschiderea din 6 ianuarie, cei mai mulți comercianți de lingouri și monede nu au redeshis magazinele din lipsă de stoc. În lipsă de aur local, germanii s-au îndreprat către țările din jur printre care Austria unde se află furnizorul Gold’n’Roll. Ne-am vizitat furnizorul în Viena după Crăciun și am fost surprinși de cozile enorme la aur la toți comercianții din oraș. Distributorii rafinăriilor au întârzâieri de livrare de până la 14 zile care încă se răsfrâng asupra noastră și a clienților.

Având în vedere cererea sporită de aur, comercianții germani s-au aflat în imposibilitatea de a reacționa. Dacă ar fi crescut adaosul peste cotație (premium-ul over-spot), clienții ar fi cumpărat din alte țări. Comercianții germani ar fi rămas cu stocul nevândut. Au ales să mențină adaosul la un nivel competitiv internațional și au epuizat stocurile.

Pare curios că în aceste condiții prețul aurului nu crește mai mult. Cotația aurului este suprimată de marile bănci care inundă piața de futures cu titluri denominate în aur, fără acoperire în metal. Oare cât timp vor mai putea băncile să suprime cursul aurului? Atunci când stocul de aur va fi epuizat nu numai în Germania ci în întreaga lume, noi, comercianții, vom crește adaos-ul pretutindeni. Se va crea o divergență de preț tot mai mare între cotația aurului stabilită de bănci și prețul real al aurului din magazine. Ne așteptăm ca acela să fie momentul în care guvernele vor interveni fie prin a interzice deținerea privată de aur, fie prin a fixa adaosul ceea ce de facto ar înseama epuizarea stocurilor și încetarea activității noastre.

Vă prezentăm așadar aurul: prietenul libertății și al prosperității, inamicul numărul 1 al tuturor regimurilor politice din ultimii 4000 de ani.

Distribuie acest articol