
După o pauză de aproape un an, este timpul unei actualizări despre mineritul de aur în România. Vorbim despre exploatarea mixtă de cupru și aur din Valea Rovinei, a canadienilor de la Euro Sun Mining Inc. (ESM) prin subsidiara SAMAX România SRL. O introducere despre această exploatare am făcut-o în vara anului trecut.
Deși cursul aurului a crescut semnificativ în ultimele 4 luni, acțiunile companiilor minere de aur au fost negativ impactate de coronavirus. Exploatări miniere au fost închise, lanțul de distribuție a fost întrerupt. Deși prețul acțiunilor miniere a crescut față de minimul din martie, raportul față de cotația aurul este mic în termeni istorici. Altfel spus, acțiunile miniere ale companiilor care exploatează aur sunt incredibil de ieftine având în vedere contextul: o oportunitate pentru orice investitor la acest moment.
Prețul unei acțiuni comune Euro Sun Mining (indice ESM:TSX) este de 0,36 dolari canadieni la data curentă, față de 1,70 în martie 2018 (atunci când guvernul României își exprima acordul prentru acordarea licenței de exploatare minieră).
Evaluările ESM în presa de investiții sunt în general negative, deoarece bugetul companiei acoperă constant sub 2-3 luni de funcționare. ESM este în permanentă vânătoare de cash pe piața de capital pentru a putea demara exploatarea. Singurele recenzii pozitive pentru ESM apreciază experiența și compenența directoratului și a echipei tehnice.
În numai 15 luni, ESM a avut 7 serii de majorare de capital prin oferte private, cumulând puțin peste 17 milioane de dolari canadieni (aproximativ 12 milioane USD).
În speranța obținerii unei evaluări cât se poate de informate despre starea financiară a ESM, ne-am adresat grupului Sprott, companie ce gestionează investiții în companii miniere de peste 10 miliarde USD fiind un expert de top în sectorul metalelor prețioase. Sprott Capital Partners a intermediat chiar în această lună o nouă majorare de capital pentru ESM, prima prin ofertă publică. Este vorba de 20 de milioane de dolari canadieni – o relansare puternică a companiei după „pauza de coronavirus”, o majorare de capital mai mare decât cele anterioare cumulate!
ESM avea nevoie ca de aer de acest influx de capital, pentru a demara studiul final de fezabililtate. La data de 14 mai, ESM anunța acordarea contractului pentru studiul de fezabilitate companiei sud-africane SENET Pty. Este practic ultimul pas major înainte de pregătirea efectivă a zonei pentru exploatare.
Răspunsul la solicitarea noastră de evaluare a ESM adresată companiei Sprott a venit înainte de majorarea de capital și de licitarea studiului de fezabilitate. Sprott nu ne-a oferit evaluarea detaliată pe care o doream, am primit doar o notă. Pe o scară de la 1 la 10 unde atenție, 1 este cel mai bun scor iar 10 cel mai prost, Euro Sun Mining a primit nota 7!
Este evident că ESM este în nevoie acută de cash. În Valea Rovinei se prospectează din anul 2000, iar ESM a obținut ultima licență de prospectare în 2016. Până la extracția propriu-zisă mai este mult. Costurile de explorare geologică, estimare a zăcământului, realizare a proiectului minier (cu re-ecologizare), conformitate legală, construcția infrastructurii necesare și deschiderea exploatării sunt deosebit de mari și se întind pe mulți ani în care compania minieră nu produce nimic.
Spre comparație, costului producției de valută (dolari, lei, euro) de către băncile centrale și comerciale este infim iar durata este aceea a unei decizii umane arbitrare.
Le reamintim bancherilor că meseria lor de bază este să asigure păstrarea în siguranță a banilor noștri, facilitarea plăților și intermedierea de împrumuturi între cei ce economisesc și antreprenori. Menirea lor nu este să producă bani, așa cum o fac în actualul sistem monetar ilegitim și imoral. Aceasta este treaba minerilor.