Exploatarea aurului din Apuseni, o posibilitate de investiție pentru orice român

exploatare minieră de aur Rovina

Construcția exploatării miniere mixte de aur și cupru din Valea Rovinei este aproape realitate. După mai multe decade de pauză, munții Apuseni vor contribui din nou la oferta globală de metal galben.

În vara anului 2019 am publicat un articol de introducere despre activitatea companiei canadiene Euro Sun Mining (ESM), care prin subsidiara SAMAX România SRL pregătește exploatarea zăcămintelor de aur și cupru din Valea Rovinei. La acea vreme, rezultatele evaluării economice preliminare (PEA) erau unele optimiste.

La 28 mai 2020, cu exact un an în urmă, am publicat un al doilea articol mai puțin optimist. La acel moment, ESM avea nevoie acută de aport de capital pentru a finanța studiul final de fezabilitate și pentru a susține demersurile necesare obținerii tuturor permiselor de construcție (de mediu, de la autoritățile centrale și de la autoritățile locale). Situația era cu atât mai critică cu cât pandemia de coronavirus a cauzat întreruperea activităților miniere în mai multe regiuni din lume și reducerea activității industriale în general. Sentimentul investitorilor nefiind unul favorabil industriei miniere în ansamblu, mineritul aurului a fost o „victimă” colaterală.

Situația s-a ameliorat însă în partea a doua a anului 2020. Susținerea directă a unor companii financiare influente în sectorul metalelor prețioase, precum Sprott Capital Partners, a ajutat ESM să obțină finanțarea necesară finalizării studiului de fezabilitate. Sprott a atras fonduri de investiții precum Ruffer LLP (UK), Franklin Gold Fund (Luxemburg/SUA), ASA Gold Fund (SUA), Baupost (SUA), Ixios Gold Fund (Franța) și APAC Resources HK (China/Hong Kong), care dețin împreună aproximativ o treime din companie. Majoritatea acțiunilor sunt deținute însă de investitori privați (retail investors), printre care și un mic număr de români atrași de prețul încă bun al acțiunilor raportat la evoluția și potențialul companiei.

Deși ESM este o companie canadiană (Canada și Australia fiind centrele mondiale ale mineritului de aur, unde se concentrează și investește capitalul), ar fi greșit să spunem că aurul din Apuseni este „luat” de canadieni. Capitalul companiei este global, iar aurul și cuprul obținute din această exploatare vor servi producției de bijuterii, diverselor aplicații tehnologice și economiilor a milioane de oameni din întreaga lume, sub formă de lingouri și monede de aur. ESM este o companie listată public, în prezent la Toronto, și posibil foarte curând la Londra apoi Frankfurt. Structura acționariatului și rezultatele financiare sunt transparente. Acționarii ESM nu au nici un interes ca exploatarea să fie naționalizată sau supusă unor anchete fiscale. Astfel de demersuri ar afecta negativ prețul acțiunilor. Acționarii cred în profitabilitatea pe termen lung a companiei și au tot interesul să plătească contribuții consistente către bugetul României înainte de a își plăti dividende.

Revenind la studiul de fezabilitate, acesta a fost finalizat cu succes la sfârșitul lunii februarie 2021 dar nu este încă publicat online în versiunea completă. ESM a publicat o sinteză a rezultatelor, iar Sprott oferă o analiză mai detaliată a rezultatelor acestuia, comparativ cu PEA, și oferă de asemenea o evaluare detaliată și foarte pozitivă a companiei:

  • minele ar urma să genereze aproximativ 3,3 tone de aur în medie anual, în primii 10 ani de exploatare, sau 2,5 tone în medie anual pentru întreaga durată a exploatării estimată la aproape 17 ani;
  • producția medie anuală de cupru ar fi de 8618 tone în primii 10 ani sau 11022 tone pe întreaga durată de viață a exploatării;
  • vor fi procesate 21000 tone de rocă pe zi, cu flotație simplă și steril solid (fără cianuri, pentru a nu repeta experiența neplăcută a companiei Gabriel Resources la Roșia Montană);
  • investiția inițială necesară construcției minelor și operaționalizării extracției (CAPEX inițial) este de 399,2 milioane USD, încă 47,7 milioane USD fiind necesari menținerii operaționale a activității pe întreaga durată de viață (sustaining capital);
  • Costul mediu total de producție al unei uncii troy de aur (AISC, sau All In Sustaining Cost) ar fi de 790 USD pentru primii 10 ani sau 813 USD pentru întreaga durată de viață a exploatării, de comparat cu un preț mediu pe termen lung de vânzare al unciei estimat la 1550 USD;
  • Prețul de vânzare al cuprului estimat pe termen lung este de 3,3 USD livra (0,454 kg).

Motivul pentru care am menționat „mine” la plural este acela că exploatarea din Valea Rovinei va avea trei mine:

  • Rovina: mină deschisă (excavată) de cupru-aur (cu conținut foarte mic de aur relativ la cupru, care este larg majoritar ca tonaj);
  • Colnic: mină deschisă de aur-cupru (cu conținut relativ mai mare de aur, deși cuprul rămâne larg majoritar ca tonaj);
  • Cireșata: mină de subteran aur-cupru (cu conținut relativ foarte mare de aur, deși cuprul rămâne majoritar ca tonaj);

În primă fază vor fi exploatate doar minele deschise Rovina și Colnic, deci studiul de fezabilitate final nu a cuprins mina de subteran Cireșata. Centrul de procesare va fi construit lângă mina Colnic, situată central între Rovina (la nord de Colnic) și Cireșata (la sud de Colnic). Colnic va fi deci prima mină construită. Harta detaliată se află în prezentarea de pe site-ul Euro Sun Mining.

Din punctul nostru de vedere, mai sunt doi factori de risc ce ar trebuie eliminați pentru a demara exploatarea:

  • obținerea permisului de construcție (era de așteptat din decembrie 2020, fiind în întârziere);
  • obținerea capitalului de 399 milioane de dolari pentru a demara exploatarea, destul de probabilă având în vedere implicarea companiei Sprott și interesul investitorilor instituționali.

Așteptarea noastră este ca exploatarea să devină operațională, iar Euro Sun Mining să fie achiziționată de o companie minieră majoră precum Barrick Gold sau Newmont, cu o apreciere substanțială a acțiunilor ESM.

Un factor pozitiv pentru viitorul exploatării și al companiei, deci și al investitorilor, este dualitatea zăcămintelor de aur și cupru. Ambele metale sunt bine reprezentate și variate ca proporție în cele 3 mine, ceea ce permite companiei să se promoveze ca o exploatare de aur atunci când metalul prețios aste pe val, sau ca o exploatare de cupru atunci când metalele industriale (și cuprul) sunt bine apreciate. De exemplu, în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021 când aurul a avut o scădere după maximul din vara trecută iar cuprul a avut o creștere de preț spectaculoasă, compania s-a promovat puternic prin exploatarea cuprului. În luna curentă, când prețul în dolari al aurului a crescut iar cel al cuprului a scăzut, am observat din nou promovarea ESM prin aur.

Avem în vedere totuși un factor de incertitudine pe termen mai lung: dacă inflația iresponsabilă a masei monetare de către băncile centrale nu va fi temperată, iar valutele de stat în frunte cu dolarul vor fi distruse prin hiperinflație, un „reset” monetar ar putea consta în revenirea la o formă de etalon aur. În această eventualitate, există posibilitatea ca anumite guverne să naționalizeze producția minieră de aur. Momentan considerăm acest risc marginal, exploatarea de aur-cupru din Valea Rovinei fiind o bună oportunitate pentru orice român de a investi în mineritul autohton.

Precizăm că Gold’n’Roll nu oferă consiliere în achiziția de acțiuni pe piețele bursiere. Societatea GOLDNROLL SRL nu are relații comerciale sau de reprezentare cu societățile Euro Sun Mining Inc. sau SAMAX România SRL. Gold’n’Roll susține utilizarea monetară a aurului și are o opinie neutră în ceea ce privește mineritul aurului. Aurul este o materie primă deosebit de folositoare în tehnologie, astfel încât exploatarea responsabilă a aurului în vederea utilizării sale industriale poate fi necesară și benefică. Gold’n’Roll promovează economiile în lingouri și monede de aur, păstrate în siguranță în depozitele de mare securitate partenere.

Distribuie acest articol