De ce economisim în aur

Există oameni care economisesc, oameni care investesc și oameni care cheltuie tot ce câștigă. Alegerea a ceea ce facem cu veniturile noastre este influențată la cel mai profund nivel de felul în care am fost formați ca gândire și comportament încă din copilările, precum și de mediul în care am evoluat în viață. Credem că modelul de comportament financiar al unui om poate fi schimbat prin propria voință, dar este nevoie de un motiv care să nască și să susțină voința.

Unul din motivele pentru care economisim este frica, sau precauția, în fața unor probleme ce pot apărea în viitor. Alt motiv este acela de a strânge bani pentru o achiziție în viitor (vacanță, casă, mașină), ca o alternativă „demodată” la creditul bancar.

Personal, am preferat cu precădere ideea de a economisi lună de lună pentru a face o investiție mai mare în viitor. Problemele vieții mi-au demonstrat însă cu vârf și îndesat importanța economiilor pentru a trece obstacole grele precum problemede sănătate sau periodicele crize economice cauzate de inflația monetară a băncilor centrale.

Valoarea economiilor devine cu atât mai evidentă când ne punem, printr-un exercițiu de imaginație, în locul celui care ar dori să strângă puțini bani, dar traiul greu nu îi permite decât să supraviețuiască de la o lună la alta.

Creșterea vizibilă a prețurilor la aproape orice, determinată de creșterea iresponsabilă a masei monetare orchestrată de băncile centrale, face imposibilă păstrarea economiilor în lei sau alte valute. Piețele bursiere și piața imobiliară sunt mari baloane de săpun care așteaptă să se spargă la primul eveniment financiar negativ ce va scăpa ochilor ageri ai băncilor centrale. Acestea își folosesc în prezent tiparnița de bani pentru a astupa orice gaură în bugetele statelor, ale corporațiilor și chiar ale gospodăriilor. Criptomonedele sunt prea volatile și dependente tehnologic pentru a oferi orice fel de siguranță. Deși cotația sa stagnează de câteva luni, aurul rămane cea mai bună protecție împotriva inflației.

Managerii fondurilor de risc (hedge funds) își declară intenția de sporire a ponderii aurului și reducerea proporțională a ponderii titlurilor de stat în fondurile pe care le gestionează. Motivul este randamentul tot mai negativ al titlurilor de stat (dobâbzile titlurilor nu acoperă creșterea prețurilor).

Luna august 2020 a fost prima după un an și jumătate în care băncile centrale au vândut mai mult aur decât au cumpărat. Având în vedere că bilanțul negativ de 12,3 tone a fost creat doar de o țară, Uzbekistan, care a vândut 32 tone de aur reducând astfel ponderea aurului în rezervere sale valutare la „doar 54%”, putem spune că această lună este departe de a marca un trend negativ.

ETF-urile, acele titluri acoperite 100% în aur dar care nu permit retragerea de aur fizic ci doar re-vânzarea în dolari, au avut achiziții nete de 68,1 tone în luna septembrie. În septembrie a fost depășit pragul de 1000 tone achiziționate net de ETF-uri în 2020. Mai menționăm că pe piața de gold futures COMEX ce determină cursul spot al aurului, open interest este aproape egal cu exchange for physical lună de lună. Altfel spus, vânzările se fac majoritar cu livrare de metal.

Deși a păstra economiile în aur nu este foarte plăcut deoarece ținem banii blocați fără a îi investi în active cu randament, credem că este totuși cel mai înțelept lucru pe care îl putem face în prezent având în vedere contextul economic și pandemia ce se prelungește.

La Gold’n’Roll nu putem aduce momentan lingouri de aur decât la comandă din Viena. Datorită costurilor tot mai mari la transport și asigurări, suntem nevoiți să adunăm mai multe comenzi pentru a face o livrare. Deoarece din vânzarea de lingouri nu putem supraviețui, încercăm să o facem prin cumpărarea de metale prețioase. Oferim prețuri peste ceea ce oferă piața locală la cumpărarea de orice fel de obiecte cu conținut de aur, argint, platină și paladiu, cu plata pe loc.

Distribuie acest articol