
WGC (World Gold Council) a publicat raportul pieței de retail a aurului pe anul 2019. Raportul se bazează pe răspunsurile a 18000 de consumatori din SUA, Canada, Germania, Rusia, China și India. Acesta este cel mai amplu sondaj realizat vreodată despre piața aurului. Raportul urmărește atât vânzarea de bijuterii din aur, cât și cea de aur monetar. Răspunsurile sugerează că intenția de a cumpăra aur este independentă de forma sa (bijuterii, lingouri sau monede):
- 48% din repondenți au cumpărat bijuterii de aur în trecut și intenționează să mai cumpere;
- 45% au cumpărat lingouri și monede de aur și intenționează să mai cumpere;
- 38% din repondenți nu au cumpărat niciodată bijuterii, lingouri sau monede de aur, dar intenționează să cumpere în viitor;
- 13% din repondenți nu au cumpărat și nu intenționează să cumpere bijuterii din aur;
- 17% nu au cumpărat și nu intenționează să cumpere lingouri sau monede.
Procentele la nivel global sunt replicate și la nivel regional în cazul bijuteriilor. Pentru aurul monetar însă, procentele globale ascund diferențe regionale semnificative. Dacă în China 72% din repondenți au cumpărat lingouri sau monede de aur și ar mai cumpăra, 24% nu au cumpărat dar ar cumpăra iar 4% nu întenționează să cumpere niciodată, în SUA numai 38% din repondenți au cumpărat lingouri sau monede de aur și ar mai cumpăra, 41% nu au cumpărat dar ar cumpăra, iar 20% nu intenționează să cumpere niciodată. În Germania procentele sunt 41%-36%-24%.
Așadar 38% din repondenți nu au cumpărat aur, dar ar cumpăra în viitor. Ce îi reține, ce le amână decizia? Dacă în cazul Chinei și Indiei numai 4% din repondenți nu ar cumpăra niciodată aur monetar, procentul este de peste 20% în SUA și Germania. De ce?
La a doua întrebare răspunsul este dat de generația tânără, sub 35 de ani, însetată de randamente exponențiale ale investițiilor și de câștiguri pe termen scurt. 22% din repondenții născuți după 1990 văd criptomonedele ca oportunități de câștig pe termen scurt, deși 26% dintre ei recunosc riscul mare speculativ.
De ce cumpărăm aur monetar?
- 37% din repondenți cumpără lingouri și monede de aur ca pe o investiție profitabilă pe termen lung;
- 30% o fac pentru a își proteja economiile;
- 18% cumpără lingouri și monede pentru profit pe termen scurt;
- 9% (doar) din repondenți cumpără aur cu scop speculativ, vizând câștiguri substanțiale foarte rapide;
- 4% cumpără pentru a avea un impact pozitiv;
- 1% nu știu de ce cumpără (!?).
Gold’n’Roll împărtășește viziunea celor 30% care privesc aurul în principal ca pe o formă de economisire, deși secundar, acesta este cu siguranță o investiție bună pe termen lung. Aurul poate aduce și câștiguri pe termen scurt dacă este achiziționat înainte de o criză de credit și vândut în vârful crizei. Tinerii europeni și nord-americani preferă criptomonedele deoarece nu văd în aur o posibilitate de câștig rapid. Suntem convinși că interesul lor pentru aur va crește atunci când realitatea economică îi va împinge către precauțiune și câștiguri sustenabile.
Foarte important de punctat, 61% dintre repondenți au mai multă încredere în aur decât în valutele de stat (banii politici) iar acest procent se menține la toate vârstele!
Revenind la ce îi reține pe 38% din repondenți să facă prima achiziție de aur deși își doresc, iată principalele motive: 30% nu își permit, 28% nu se consideră suficient informați pentru a cumpăra, 22% nu înțeleg ce determină prețul aurului iar 19% nu cunosc pe nimeni care a cumpărat aur pentru a le recomanda un comerciant de încredere.
Pe cei care nu își permit, îi încurajăm să cumpere chiar și foarte puțin. Mai târziu, cu siguranță nu își vor mai permite nimic. Acest puțin de acum va cântări mult în viitor. Pe cei care nu știu de unde să cumpere și nu au încredere în comercianți, îi invităm la Gold’n’Roll pentru a ne cunoaște și a răspunde tuturor curiozităților despre bani în general și aur în particular.