Cum puteți profita de aur în epoca absurdului monetar

Luna septembrie a fost marcată de mult așteptata decizie de politică monetară a băncii centrale americane (FED), care a scăzut cu 0,25 puncte dobânda directoare, de la 2,25% la 2%. Președenția americană a criticat vehement această decizie deoarece și-ar fi dorit o scădere mult mai mare, până la zero. Este foarte probabil ca sfârșitul lui octombrie sa aducă încă o scădere de 0,25%.

În Europa, banca centrală europeană (ECB) a scăzut tot din septembrie dobânda directoare de la -0,4%, la -0,5%. Depozitele mici sunt momentan scutite, dar pentru cele mari băncile germane încep să aplice comisioane!

Ne aflăm iată în epoca absurdului monetar, al cărui sfârșit va fi unul tragicomic. Din păcate și felul în care aurul este cotat internațional este tot unul tragicomic.

Luna aceasta se împlinesc 100 de ani de fixing al cursului aurului în Londra. Până acum câțiva ani, prețul aurului era fixat prin negocierea dintre 5 bănci conduse de N.M. Rothschild (Nathan Mayer Rothschild & Sons), la sediul lui Rothschild aflat peste drum de Bank of England (BoE).

În 2004, N.M. Rothschild s-a retras din fixing cedând locul băncii Barclays. Considerăm coincidență faptul că directorul executiv al Barclays la acel moment, Marcus Agius, este ginerele lui Edmond de Rothschild. Trecem și peste faptul că Barclays a fost amendată în 2014 cu suma de 26 milioane de lire sterline pentru conflicte de interese și manipularea cursului aurului.

Până la urmă ce mai contează, Merrill Lynch a fost amendată cu 25 milioane USD chiar anul acesta pentru manipularea cursului aurului. Iar Deutsche Bank și Société Générale s-au retras discret din pozițiile de market makers în LBMA (London Bullion Market Association) pe fondul unor anchete de manipulare a cursului aurului ce au fost rapid trecute cu vederea.

Iată însă că JP Morgan a fost acuzată de manipularea cursului metalelor prețioase timp de 8 ani. Michael Nowak, director de trading de metale prețioase al JP Morgan și principalul acuzat în acest caz, a fost chiar unul dintre directorii LBMA până la înlăturarea sa luna trecută. O poziție jenantă pentru LBMA, care pozează în gardian al eticii și transparenței pieței de metale prețioase, deși dirijează comerțul cu titluri de aur fără acoperire în aur fizic (așa-zisele conturi nealocate).

Cu ocazia centenarului fixing-ului, în data de 12 septembrie, marile bănci s-au reunit pentru un seminar și o recepție la sediul N.M. Rothschild. În comunicatul de presă, participanții la fixing își exprimă recunoștința către Rothschild & Co, pentru găzduirea acestui eveniment în parteneriat cu LBMA.

Atât timp cât aproape tot volumul zilnic de comerț cu aur se realizează pe piețele financiare, sub formă de titluri în aur (aur sintetic), nu avem de ales decât să acceptăm cotația aurului manipulată de marile bănci. Însă atunci când cererea de aur fizic (metal) va deveni predominantă, prețul în valute al aurului va crește deoarece nici o bancă de aur nu va putea să furnizeze aurul fizic cerut de piață. Creșterea se va manifesta fie direct în cursul spot, fie indirect în premium-ul over spot al lingourilor și monedelor de aur.

Aurul este cel mai sub-evaluat activ la care ne putem gândi în acest moment. Dacă acum nu vă acordați câteva grame de aur pentru zile negre, cu siguranță atunci când valutele se vor prăbuși nu vă veți mai permite nici un gram. Marea parte a aurul fizic existent se va afla atunci în posesia băncilor centrale, a familiilor elvețiene, germane, indiene și chineze care cumpără cu ardoare în prezent, și bineînțeles în conturile familiei Rothschild. Nu este vorba de nici o conspirație la mijloc, este vorba doar de viziune.

Distribuie acest articol