INFLAȚIA, CICLURILE DE CREDIT ȘI RECESIUNILE ECONOMICE, PENTRU ANTREPRENORI

Durată: o ședință de consultanță durează 120 minute (prezentare și discuție).

Date: ședințele se desfășoară sâmbăta.

Locație: la sediul nostru sau la sediul dumneavoastră.

Preț: 250 lei.

Obiectiv: transmiterea informațiilor despre efectele creației monetare și ale expansiunii creditului asupra calculului economic antreprenorial și asupra structurii producției, din perspectiva economiei clasice.

Cui ne adresăm: în principal antreprenorilor, investitorilor și directorilor de companii; în sens larg, tuturor persoanelor interesate de acest subiect.

Context: este regretabil să auzim antreprenori spunând că nimeni nu putea anticipa marea recesiune din 2008, așa cum nu ar putea anticipa nici următoarea criză economică. Este regretabil și să vedem antreprenori, investitori și chiar directori de companii, „victime” ale valului de „guru” financiari ce oferă o imagine fabuloasă a economiei cu scopul de a vinde produse și servicii financiare de tot felul.
Nu în ultimul rând, este regretabil că educația economică de stat și privată, predominantă la acest moment în toată lumea, este bazată pe școlile de economie socialistă și economie politică.
Știința economică clasică – în prezent impropriu numită „școala austriacă de economie” („Austrian School” sau „Austrian Economics”) – , uitată de mediul academic și de presă deoarece nu servește intereselor politice ale nici unui centru de putere, explică de peste 100 de ani mecanismul prin care expansiunea creditului conduce la perioade de boom economic urmate de recesiuni dureroase. Deși logica economică nu poate anticipa momentele precise ale evenimentelor economice majore, ea poate explica foarte clar contexul și direcția.
Antreprenorii echipați cu instrumentul logicii economice clasice au un avantaj competitiv major, deoarece se pot situa realist și predictiv în ciclurile economice, pregătindu-și companiile atât pentru a trece cu bine prin recesiuni cât și pentru a profita de perioadele de exuberanță a piețelor.

Non-subiecte: deși sistemul monetar-bancar bazat pe bani discreționari și rezerve fracționale nu respectă principiile etice ale proprietății private, în timpul consultației nu discutăm aspecte filozofice, politice sau de istorie economică.
Ședința de consultație se rezumă la a prezenta logica economică clasică, cu scopul de a aplica acest instrument deciziilor strategice de afaceri.
În timpul ședinței de consultație nu se numesc ideologii, partide sau persoane politice.
În timpul ședinței de consultație nu se discută aspecte legate de achiziția sau depozitarea aurului (sau a altor metale prețioase).

Conflict de interese: deși nu comercializează direct lingouri și monede de aur, Gold’n’Roll oferă serviciul de consultanță pentru depozitarea aurului în mare siguranță. Astfel, în contexte economice în care economiile în aur sunt o bună decizie strategică pentru antreprenori și investitori, cele două servicii ale noastre pot fi considerate în conflict de interese.
Pentru a minimiza acest potențial conflict, abordăm cele două subiecte separat. Deși aurul este prezentat ca o categorie de active lichide (precum bani, obligațiuni, acțiuni, mărfuri), nu discutăm practic despre achiziția sau depozitarea aurului.