Când tweet-urile dictează indicii bursieri și cursul aurului

În urmă cu două săptămâni sistemul bancar a fost la un pas de crash. Anumite bănci (zvonurile vorbesc de Deutsche Bank) au rămas fără lichiditate peste noapte, iar banca centrală americană (FED) a intervenit cumpărând de la acestea titluri în valoare de 30 miliarde USD prin tranzacții repo. Noaptea următoare FED a majorat tranzacțiile repo la 75 de miliarde USD, iar în prezent reciclează aproximativ 100 miliarde USD în fiecare noapte. Aceste intervenții ce riscă a se permanentiza, au rolul de a ține dobânzile pe termen scurt în marja dobânzii țintă, cu riscul scăpării de sub control a inflației. De remarcat este însă că nici bursele, nici cotația aurului nu au reacționat la acest eveniment.

A urmat diminuarea cu 0,25% a dobânzii directoare de către FED, acțiune ce nu a impactat semnificativ bursele și cursului aurului.

Ultimele două săptămâni au fost marcate și de diminuarea temporară a producției de petrol a Arabiei Saudite, în urma unor bombardamente cu drone revendicate de o grupare teroristă. Nici acest eveniment nu a fost suficient pentru a influența bursele și cursul aurului.

Vineri însă, lumea financiară a fost cutremurată de o „calamitate” geo-politică și economică. O delegație chineză aflată în SUA pentru a discuta despre un acord asupra comerțului, și-a întrerupt prematur vizita. Președintele american Donald Trump și-a exprimat nemulțumirea printr-un tweet. Imediat, indicii bursieri Dow Jones și S&P 500 au pierdut toate câștigurile acumulate în cursul săptămânii iar cotația aurului a sărit de la 1495, la 1525 dolari uncia!

Tragedia acestei situații este aceea că piața financiară nu își mai adaptează acțiunile la realitatea economică, ci la teatrul ieftin jucat de administrația americană cu complicitatea liderilor chinezi.

Ce s-ar întâmpla dacă fermierii s-ar uita la televizor și ar decide să nu mai hrănească vacile atunci când Trump postează un tweet negativ în legătură cu taxele vamale la importurile din China, și să le mulgă atunci când Trump postează un tweet pozitiv? Cel mai probabil vacile ar rămâne nemâncate de multe ori când ar avea nevoie de hrană, și ar fi mulse în zadar când nu ar avea lapte.

Realitatea nu este departe de aceast exemplu ridicol. Sectorul financiar-bancar reacționează la declarațiile liderilor politici, iar investitorii și antreprenorii își ghidează acțiunile (alocarea resurselor în producție) în funcție de stimulentele oferite de sistemul financiar-bancar sau direct de către stat. Dar tot așa cum vaca nu dă lapte atunci când Trump „dă un tweet”, nici bunurile de capital nu se multiplică în urma declarațiilor politice sau a stimulentelor fiscale și monetare ale statului.

Foarte curând, alocarea greșită a capitalului (materie primă, mijloace de producție și forță de muncă) în raport cu nevoile reale ale consumatorilor va deveni evidentă. Aceste erori se vor manifesta prin exces de resurse alocate în anumite sectoare economice, concomitent cu lipsuri critice în altele. Monetar, erorile se vor resimți prin dobânzi disproporționate și inflație accelerată. Din păcate sistările de proiecte, insolvențele, falimentele și în consecință șomajul ne vor afecta pe toți.

Economia va reveni la normal numai atunci când politicienii își vor închide conturile de Tweeter iar investitorii și antreprenorii vor ignora știrile financiare și își vor baza deciziile pe structura reală a capitalului; atunci când dobânzile monetare vor fi stabilite liber pe piață în funcție de cererea și oferta de bani, nu prin decretul birocraților din guverne și băncile centrale; nu în ultimul rând, atunci când vom folosi ca mijloc de schimb și unitate de măsură o resursă naturală rară, stabilă și indestructibilă precum aurul, în locul unor unități de cont abstracte, variabile și subordonate politic precum valutele actuale.

În speranța că omenirea a învățat lecțiile trecutului și că vom fi feriți de războaie și naționalizări, în recesiunea economică ce va urma, cei ce vor deține aur vor dormi mai bine.

Distribuie acest articol