Când totul este mai ieftin în aur

În prezent aurul valorează aproximativ 259 lei gramul sau 1955 dolari uncia troy.

Banca Centrală Europeană (BCE) va produce digital aproape un trilion de euro, cu care în mod miraculos ne va vindeca de COVID-19.

Mâine 29 iulie așteptăm ca Rezerva Federală Americană (FED) să anunțe creșteri ale producției digitale de dolari, pentru a îi vindeca pe americani de COVID-19.

În câteva zile încep livrările de aur la COMEX. Estimativ 200 de tone de aur vor zbura din Londra și Elveția, către New York.

Site-ul Priced in Gold ne prezintă săptămânal cum evoluează prețul unor mărfuri și active financiare exprimate în grame de aur:

  • La data de 24 iulie 2020 dolarul costa 16,4 miligrame de aur, devalorizat cu 25% în ultimul an și 7,2% în ultima lună;
  • Un euro costa 19 miligrame de aur, devalorizat cu 21,7% în ultimul an și 4,3% în ultima lună;
  • Un bitcoin costa 155,95 grame de aur, devalorizat cu 27,1% în ultimul an și 4,9% în ultima lună;
  • Barilul de petrol costa 0,675 grame de aur, mai ieftin cu 44,6% față de acum un an, deși s-a scumpit cu 0,9% în ultima lună;
  • O livră de cafea (aproape o jumătate de kilogram) costa 17,7 miligrame de aur, cu 19,5% mai ieftină decât acum un an deși s-a scumpit cu 2,9% în ultima lună;
  • Livra de bumbac costa 9,8 miligrame de aur, cu 29,9% mai ieftină decât acum un an și cu 9,5% mai ieftină decât acum o lună.
  • Indicele celor mai performante 500 de companii americane, S&P 500, valora 54,14 grame de aur. Acesta s-a ieftinit cu 17,7% față de acum un an dar s-a scumpit cu 0,8% în ultima lună.
  • Indexul Dow Jones Industrial Average (DJIA) costa 432,84 grame de aur, mai ieftin cu 27,2% față de acum un an și cu 3,4% față de acum o lună.

Există oare ceva ce s-a scumpit în aur în ultimul an în aur?

Indicele HUI costa la 24 iulie 5,59 grame de aur, cu 20,8% mai mult decât acum un an. 14,6% din scumpire a survenit în ultima lună.
HUI Gold Index este indicele bursier al companiilor miniere specializate în aur. Putem spune că acțiunile producătorilor de aur s-au scumpit în aur.

De asemenea, uncia de argint costa 0,368 grame de aur, în creștere cu 2% față de acum un an și 16,9% față de acum o lună!
Uncia de paladiu costa 35,73 grame de aur, 7,3% creștere în ultimul an și 6,2% în ultima lună.

De remarcat este performanța titlurilor de stat americane cu scadență de peste 20 de ani. Un astfel de titlu costa 2,78 grame de aur, o scădere cu numai 1,4% în ultimul an.
Cum este posibil ca titlul unui stat supra-îndatorat și care continuă să se îndatoreze în fiecare zi, să își mențină valoarea în aur?

Explicația este următoarea: statele nu au bani pentru a plăti dobânzile la titlurile emise de trezorerii, așadar trebuie să le stingă emițând titluri noi cu care plătesc și principalul, și dobânda titlurilor vechi. Pe piețele financiare, cu cât riscul de isolvență al unui stat este mai mare, cu atât dobânda solicitată de cumpărători crește (proporțional cu riscul) și prețul titlurilor scade (cerere relativ mică).

Astfel statele ar trebui să plătească dobânzi tot mai mari la datorii deja colosale. Statele doresc ca dobânzile la titluri să fie cât mai mici și prețul cât mai mare, adică opusul realității.

Aici intervin băncile centrale. FED și BCE cumpără titluri de stat din activele băncilor sau direct de pe piață, oferind un preț mare și simulând cererea. Astfel se scumpesc titlurile de stat și le scade dobânda. Băncile centrale cumpără titluri cu bani proaspăt creați, crescând masa monetară (definiția inflației).

Deși totul s-a ieftinit semnificativ față de aur în ultimul an, băncile centrale mențin prețul titlurilor de stat ridicate prin producție monetară, finanțând astfel deficitele statelor. Iată de unde au guvernele bani să ne plătească pentru a sta acasă.

Prețul îl va plăti întreaga societate, în viitorul apropiat. Se vor descurca doar cei ce dețin suficiente economii în aur.

Distribuie acest articol