Aur vs. bani politici

Banul reprezintă un bun aparte deoarece are mai multe funcții indispensabile civilizației: mediu ce permite schimburi indirecte și decalate în timp, unitate de măsură a valorii tuturor celorlalte bunuri și servicii, mijloc de prezervare a valorii în timp.

Există două categorii de bani:

  • mărfuri ce au diverse întrebuințări iar oamenii ajung să le utilizeze ca ban în mod natural, pe măsură ce le descoperă calitățile monetare;
  • unități de cont abstracte inventate de om cu scopul de a fi ban și produse fie de stat (leu, dolar), fie de mediul privat (bitcoin, libra).

Gold’n’Roll comercializează și depozitează pentru clienți cel mai performant ban de tip marfă, aurul monetar: lingouri sau monede ce conțin aur pur în proporție de 999/1000 din masa lor. Tot aurul care a fost extras din ape și din subteran în întreaga istorie a umanității, poate umple un cub cu latura aproximativ egală cu înălțimea unui bloc de 5 etaje. Noi vă oferim mici părți din acest cub.

Aurul este un foarte bun ban pentru că este o marfă cu mare valoare industrială (are valoare intrinsecă), ce îndeplinește în mod excepțional funcțiile monetare de mediu de schimb (valută), unitate de măsură a valorii (preț) și mijloc de prezervare a valorii în timp îndelungat (economie).

Banii impuși în prezent asupra societății prin monopol de stat sunt bani politici. Acești bani sunt de foarte proastă calitate. Având cost de producție neglijabil, nu pot fi nici unitate de măsură, nici mijloc de prezervare a valorii. Ca orice produs de proastă calitate, banii politici se strică relativ repede la scară istorică și sunt înlocuiți frecvent cu alți bani politici, la fel de proști. Banii politici au o natură abstractă, motiv pentru care sistemul bancar pe care se bazează este unul fundamental corupt în sensul în care nu respectă principiul proprietății private asupra banilor. Acest defect este cauza unor calamități sociale precum crizele economice manifestate prin recesiuni dureroase, și tensiunile politice internaționale rezolvate de multe ori prin războaie.

Motorul prosperității constă în economisirea capitalistă: a consuma mai puțin decât producem, și a investi economiile acumulate în noi tehnologii sau în ameliorarea tehnologiilor existente. Economisirea capitalistă dă roade atunci când produce bunuri și servicii dezirabile, la locul și la momentul potrivit, în cantitatea necesară și la preț optim. În caz contrar, economiile sunt risipite. Unitatea de măsură în calculele antreprenoriale este banul.

Politica inflaționistă a banilor politici descurajează economisirea capitalistă, promovând consumul. Chiar și puținele economii realizate sunt iroste în investiții proaste, căci antreprenorii sunt induși în eroare de o unitate de măsură variabilă ce supraestimează capitalul disponibil pentru investiții.

Gold’n’Roll vă propune bani de calitate superioară, sub formă de aur. Spre deosebire de banii politici, aurul nu se strică. Aurul excelează ca unitate de măsură și mijloc de prezervare a valorii. Aurul nu este creat și manipulat de subiectivitatea umană, căci este produs de natură (cel mai probabil în urma coliziunii dintre stele neutronice). Aurul are un cost mare de extracție și prelucrare relativ la prețul său. Dincolo de calitățile sale monetare excepționale, aurul are un aspect estetic apreciat în întreaga lume și un set de proprietăți fizice și chimice deosebit de utile în știință și tehnologie.

Sistemul monetar bazat pe aur și respectul proprietății private asupra aurului este propice stabilității economice, păcii și prosperității. Chiar și în cadrul actual al monopolului banilor politici, deținând aur, beneficiați de calitățile sale de unitate de măsură și mijloc de prezervare a valorii în timp. Iar în momentul în care rândul va veni banilor politici actualmente în circulație să iasă din uz datorită acumulării defecțiunilor lor, veți fi poziționați foarte bine în calitate de proprietari ai celui mai prețios activ din istoria omenirii.

Distribuie acest articol