Atenție la reducerile la supra-preț!

Lingourile și monedele de aur pot fi oferite cu orice ocazie, dar decembrie este luna cadourilor și volumul vânzărilor este întotdeauna mai mare. Teoria economică spune că o cerere mai mare înseamnă preț mai mare. Atunci nu ar fi mai bine să cumpărăm lingourile și monedele de aur pentru cadouri de Crăciun mai din timp? Sau am putea profita de eventuale reduceri de Crăciun chiar și la aur?

Răspunsul începe cu o întrebare: de câte ori ați văzut la casele de schimb valutar, reduceri la cursul leu-euro sau leu-dolar?

În acest articol excludem bijuteriile care se vând în România cu adaos tipic de 100%-400%, lăsând loc suficient pentru mega-reduceri. Excludem și monedele de colecție. Ne referim la lingourile și monedele de circulație. Acestea au un „spread” (diferență de curs vânzare-cumpărare) mic, specific cursului valutar, din care nu prea este loc de reduceri-cadou.

Atenție mare la comercianții care fac reduceri de sărbători la lingouri și monede de circulație. Aceștia nu afișează în mod curent un „premium over-spot” (adaosul peste cotația internațională a aurului). Unii comercianți mențin în tot cursul anului un adaos mare peste cotație, iar cu anumite ocazii (sărbători, Black Friday) coboară adaosul la o valoare decentă, pe care o promovează ca fiind reducere.

Evitați platformele de tip online marketplace, comisionul acestora este excesiv! Cumpărați direct de la comerciantul de aur.

La baza prețului monedelor și lingourilor de aur se află cotația internațională a aurului. Fiecare produs are, față de cotație, un adaos (premium) la vânzare și un discount la răscumpărare. Adaosul este cu atât mai mic cu cât lingoul sau moneda este mai mare. Cele două componente, cotație și adaos, trebuie privite separat.

Cotația internațională a aurului depinde parțial de cererea pentru bijuterii, dar producătorii de bijuterii își aigură materia primă din timp astfel încât nu există neapărat un vârf de cerere de sărbători. Dar cotația aurului depinde semnificativ și de cererea sa monetară, influențată de politicile băncilor centrale și de percepția oamenilor asupra economiei. Este posibil ca o economie percepută pozitiv și o politică precaută a băncilor centrale să determine scăderea cursului aurului chiar de sărbători.

Nu este etic pentru un comerciant de lingouri și monede de aur să se promoveze ca făcând reduceri, dacă se întâmplă să avem o scădere a cotației aurului de sărbători. Comerciantul se poate promova doar cu eventualele scăderi ale adaosului pe care el le aplică la fiecare produs în parte.

În perioada sărbătorilor comercianții au un profit din vânzări mai mare, datorită creșterii volumului de vânzări. Dar au și costuri mai mari de promovare specifice sezonului, de operare a magazinului și de transport pentru rulajul mai frecvent al stocului, astfel încât profitul real este parțial diminuat.

Comerciantul de lingouri și monede de aur depinde de rafinăriile și distribuitorii de la care se aprovizionează. Dacă furnizorii fac reduceri la propriul adaos din motivele lor, aceste reduceri se propagă la comerciant. Se întâmplă foarte rar. Rafinăriile au grijă să își asigure din timp necesarul de aur pentru sezoanele de cerere sporită (sezonul nunților în India, Crăciunul, Anul Nou Chinezesc), iar adaosul lor de turnare este întotdeauna foarte mic.

Așadar:

1) Prețul de bază (cotația aurului) depinde în principal de contextul politic și economic.

2) Volumul mare de vânzări permite o oarecare creștere a profitului de sărbători, astfel încât comerciantul nu este motivat să mărească adaosul chiar și pe fondul cererii sporite.

3) Lingourile și monedele de aur sunt bani, nu produse de lux. Schimbul aur-leu este schimb valutar cu marjă (foarte) mică. LA CURSUL VALUTAR NU EXISTĂ REDUCERI.

4) Vedeți mega-reduceri la lingouri și monede de aur? Calculați prețul de bază și adaosul. Veți observa că este vorba de REDUCERI LA SUPRA-PREȚ.

ECHIPA GOLD’N’ROLL VĂ DOREȘTE CRĂCIUN FERICIT!

Distribuie acest articol